Nieuws

Mya update regelmatig de online agenda en deelt graag tips & tricks over hoe je de agenda maximaal kan gebruiken. 

Continuïteit van zorg dankzij videoconsultaties in de Mya online agenda

Videoconsultatie Nomenclatuur
Door de social distancing maatregelen in de huidige Covid-19 periode werden heel wat behandelingen on hold gezet. Dit heeft implicaties voor de continuïteit van zorg voor patiënten. Het RIZIV breidt nu de mogelijkheid tot videoconsultatie uit voor heel wat beroepsgroepen. Naast artsen, psychologen en orthopedagogen, kunnen nu ook kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, vroedvrouwen en diëtisten gebruik maken van videoconsultaties. Verder zijn er uitbreidingen voor psychiaters, diabeteseducatoren en apothekers. Met deze totaalaanpak wil het RIZIV de continuïteit van zorg ondersteunen.
Dr. Lore De Raeve

Nu ook videoconsultaties voor eerstelijnspsychologische zorg

Preventie Praktijkoptimalisatie Videoconsultatie Nomenclatuur
De coronacrisis heeft een behoorlijke impact op het psychisch welbevinden van heel wat mensen. Daarom neemt het RIZIV nu tijdelijke maatregelen op vlak van eerstelijnspsychologische zorg door klinisch psychologen of orthopedagogen. Na de eerdere beslissing om videoconsultaties toe te laten voor artsen, mogen psychologen en orthopedagogen nu ook videoconsultaties doen. Het RIZIV creëerde hiervoor 2 nieuwe pseudonomenclatuurnummers. De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 14 maart.
Dr. Lore De Raeve

Nieuwe nomenclatuur teleconsultatie in tijden van Corona.

Preventie Videoconsultatie Nomenclatuur
Sinds vorige week mogen artsen teleconsultaties doen om het risico op de verspreiding van het Coronavirus in te perken. Nu zullen zij hier ook voor vergoed worden. Op 16 maart zette het Verzekeringscomité het licht op groen voor twee nieuwe nomenclatuurnummers, die tijdens de coronacrisis aangerekend mogen worden. Het tarief voor een telefonisch consult bedraagt 20 euro en wordt volledig terugbetaald. De patiënt betaalt geen remgeld. Deze regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 14 maart.
Dr. Lore De Raeve

Praktijkoptimalisatie dankzij slimme werkschema's

Praktijkoptimalisatie Tutorial
Herken je dit? Op vrijdagavond staat je agenda voor maandagochtend al volledig volgeboekt. Patiënten die een dringende afspraak nodig hebben, kunnen geen vrij tijdstip meer vinden en moeten noodgedwongen telefonisch contact opnemen met de praktijk. De week begint meteen hectisch. Na een drukke werkweek wil je op vrijdag graag wat vroeger stoppen om je kinderen of kleinkinderen op te halen van school. Jammer dat je vanaf 16u nog enkele minder urgente afspraken hebt opstaan, terwijl er tussen 14u en 16u geen enkele afspraak geboekt werd. Met Mya, de nieuwe online agenda voor de medische sector, krijg je terug vat op deze situaties. Lees hier hoe je met slimme werkschema’s de werking van je praktijk sterk kan optimaliseren.
Gwen Claes
slim agendabeheer

Btw-regeling bij samenwerking in de medische sector

Financieel
Poolt u in uw praktijk uw GMD-inkomsten en gebruikt u die om de kosten van de praktijk te betalen? Werkt u met verpleegkundigen? Of verhuurt u een praktijkruimte aan een collega? Hou er dan rekening mee dat u vanaf 1 januari 2020 mogelijk btw-plichtig wordt.
Dr. Lore De Raeve

Slim online agendabeheer als belangrijke factor in preventie van burn-out

Preventie
Eerder dit jaar lanceerde Maggie De Block een website en campagne ter preventie, detectie en herstel van burn-out . Ook bij zorgverleners zijn psychosociale klachten en burn-out vaak een belangrijke oorzaak van arbeidsongeschiktheid. Vaak zijn het mensen met veel ambitie, die houden van hun werk en altijd bereikbaar zijn voor hun collega’s en patiënten, die het slachtoffer worden van een burn-out. Een optimale planning en slim agendabeheer zijn belangrijk bij de preventie hiervan.
Dr. Lore De Raeve
Burn-out